top of page
IMG_0030.JPG

26. september 2016

Stand på Forskningsdagene 2016

Hva er surest av fjordvann, springvann og cola? Og hvordan ser dyrene i fjorden ut? Forskere fra Vestlandsforsking møtte mange nysgjerrige og interesserte barn under Forskningsdagene 2016.

Forskerne Hanna Kvamsås og Idun A. Husabø fra Vestlandsforsking, som begge deltar i AcidCoast, hadde ansvaret for standen, som gjennom ulike formidlingsgrep tok for seg havforsuring.


På Forskningstorget, som Høgskulen i Sogn og Fjordane arrangerte i anledning Forskningsdagene 2016, kunne de minste barna forme sjødyr i plastilina og plassere dem i en stor, blå fjord.


De litt større ungene ble invitert til å gjette hva som er surest av fjordvann, springvann og cola. Noen hørte om pH for første gang, mens andre kunne huske det fra skolen. De som ville fikk iføre seg hvit frakk og måle pH-verdien på de tre væskene, både med indikatorpapir og med et ekte pH-meter lånt ut av høyskolens lab. 

Mens foreldrene ventet, fikk også de sjansen til å lære litt om hva det såkalte "andre klimaproblemet" går ut, både ved å løse en quiz, lese prosjektets faktaark og studere en digital kortpresentasjon av prosjektet.

Forskerne fortalte de største barna at man regner med at havene våre innen 2050 vil være surere enn på 25, og kanskje til og med 55 millioner år. Dette fikk de største barna til å heve øyebrynene.

Vestlandsforsking ble tildelt prisen for beste stand.

bottom of page